Orice medic dentist ar trebui să recomande o radiografie panoramică la consultația primară a fiecărui pacient, înainte de a face orice fel de tratament.
În baza radiografiei panoramice, medicul și pacientul discută despre planul de tratament, stabilind împreună pașii care trebuie urmați pentru rezolvarea problemelor dentare existente.
Radiografia panoramică furnizează pentru medic o imagine de ansamblu a situației clinice a pacientului.
Cuprinde ambele arcade dentare și arată destul de precis raportul dinților cu formațiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canalul mandibular.
Pentru realizarea radiografiilor panoramice pacientul este protejat cu șorțuri de protecție din plumb sau gulere plumbate apoi este poziționat de către tehnicianul radiolog cu capul la nivelul  aparatului ce se va roti în jurul acestuia în momentul expunerii, achiziționându-se imaginea radiografică.
Pacientul este rugat să stea nemișcat timp de 20 de secunde.
La finalul acestor 20 de secunde imaginea radiologică apare pe ecranul computerului.
Imaginea radiografică se prelucrează, apoi este transmisă unei imprimante medicale care imprimă pe film medical radiografia propriu-zisă.
Momentul în care se efectuează, este de obicei la începutul tratamentului, fiind foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic general corect.
De multe ori sunt necesare și radiografii retroalveolare, mai mici ca dimensiune dar care prezintă informații mai detaliate.
Indicațiile sunt multiple:  evaluare inițială în cadrul planului de tratament, evidențierea leziunilor osoase sau a dinților neerupți,  evaluarea stării parodontale și structura osoasă de susținere,  vizualizarea molarului de minte, în caz de fracturi osoase maxilare sau mandibulare, preimplant în vederea evaluării înălțimii osoase pentru a evalua poziția și orientarea structurilor critice, precum nervul alveolar inferior, poziția sinusului maxilar în raport cu rădăcinile dentare,  evidențierea leziunilor oncologice.